Zgodovina karateja

Gichin Funakoshi

Gichin Funakoshi

 

 

 

shotokan

Shotokan

Shotokan karate ima svoje korenine na otočju Okinawa, ki je sedaj sestavni del Japonske. Starodavna borilna veščina »Okinawa-te« (okinavska roka) se je prenesla na Japonsko kot »kara-te« (kitajska roka) in se nato preoblikovala v »karate-do« (pot prazne roke).

V zgodni zgodovini je bila Okinawa samostojno kraljestvo pod močnim kitajskim vplivom. Po določenem času je razvila vazalski odnos s Kitajsko, kar je omogočilo okinavskim mojstrom borilnih veščin, da so se učili na Kitajskem, pa tudi kitajski mojstri so lahko obiskovali Okinawo.

V začetku so bile znane tri šole »Okinawa-te« imenovane po mestih, kjer so jih vadili: Shuri-te, Naha-te in Tomari-te. Shotokan karate pa je moderna japonska šola, ki se je razvila iz teh tradicionalnih okinawskih šol.

Zgodovina karateja je nejasna in nedokumentirana. Skoraj do nedavnega so karate vadili na skrivaj in ni ostalo skoraj nobenih zapiskov. Celo v okviru družine niso odkrito govorili o vadbi karateja.

Danes smatramo Funakoshi Gichina kot očeta modernega karateja, in je popolnoma brez dvoma »oče« japonskega karateja. Bil je šolski učitelj na Okinawi in zelo zagnan karateist. Karate je pričel vaditi že v otroških letih, najprej pri mojstru Yasutsune Azato (1827-1906) in nato še pri mojstru Yasutsune Itosu (1830-1915).

Zaradi dobrega znanja japonščine so izbrali Funakoshija za prvo predstavitev okinawskega karateja izven Okinawe. To je bilo leta 1916 (ali 1917) in še 1922. Njegove predstavitve so bile zelo uspešne in so vzbudile veliko zanimanja za uvedbo karateja na Japonskem. Zato je po drugi predstavitvi karateja Funakoshi ostal na Japonskem.

Na začetku je bilo le malo karateistov, ki so podpirali edinega učitelja karateja na Japonskem. Zato je moral 56 letni učitelj poprijeti za vsako delo v študentskem domu, kjer je osnoval svoj začasni »dojo«. Delal je kot čuvaj, vzgojitelj in vrtnar. Da bi imel za hrano, je moral prepričati kuharja, da je vadil pri njem karate.

Naš stil karateja se imenuje Shotokan, kot priznanje mojstru Funakoshiju, ki je imenoval svoje pero, s katerim je pisal pesmi in kaligrafijo, Shoto. Beseda Shoto pomeni pinijo, ki valovi v vetru. Funakoshi je izbral to ime zato, ker je imel zelo rad poslušal šum pinij v vetru, ko se je po večerih sprehajal na Okinawi.

L. 1936 je Funakoshi postavil svoj prvi »dojo« v Tokiu. Njegovi učenci so ga poimenovali »Shotokan«, kar pomeni Shoto klub - hiša. Funakoshi sam ni poimenoval svojega stila, vendar se je njegov stil vedno povezoval z imenom dojo-ja, v katerem so ga vadili.

Mojster Funakoshi je umrl 26. aprila 1957. Začasa svojega življenja je poučeval mnogo slavnih karateistov, med njimi so bili tudi Shigeru Egami, Masatoshi Nakayama, Tsutomu Oshima, Hidetaka Nishiyama in Teruyuki Okazaki, Motokuni Sugiura, Taiji Kase...

Naša organizacija JKA (Japan Karate Association – Japonska karate zveza) je bila ustanovljena l. 1949 v Tokiu. Funakoshi je bil njen prvi predsednik.

Zadnja posodobitev Ponedeljek, 03 Marec 2014 17:49